zondag 8 maart 2015

Noeste arbeid

07-03-2015
Vandaag kan wel de boeken in als een nuttige dag op de tuin. We waren bijna helemaal compleet (sommigen moesten toch echt op wintersport ;-)) en we hebben heel veel meters kunnen maken. 100m2, om precies te zijn.
Onze to-do list voor vandaag was om het middenstuk van compost te voorzien. Dat is dan weer niet gelukt, bij gebrek aan compost. We hebben dan wel onze eigen compostbak, maar dat gaat nog wel even duren voordat we daar gebruik van kunnen maken. Bleef koeienmest en champignon-/paardenmest over, dus lekkere, verse, stinkende koeienmest it was. E. en ik hebben gezellig 7 kruiwagens vol staan scheppen (waarbij ik uiteraard bijna uitgleed en sowieso mijn broek mee bemest heb). Daarna toch ook nog maar 6 kruiwagens paardenmest gevuld, voor de luchtigheid van de grond. De paardenmest is namelijk arm aan voedingsstoffen, en het middenstuk heeft niet veel voedingsstoffen in zich. Dus flink bemest, gezorgd voor de luchtigheid en we kunnen vooruit. We moeten het nog wel een paar keer omspitten om het te verdelen, maar na vandaag is dat 'a piece of cake'.
Verder hebben we het eerse deel ook flink aangepakt. Die zit vol met wortels en kluiten. Hier hebben we een flinke kluif aan gehad: omspitten, wortels en kluiten eruit trekken, zand eruit kloppen en in de kruiwagen.  Ik geloof dat we wel 5 kruiwagens naar de compostbak hebben gebracht vol wortels en kluiten. Niet de meest ideale oplossing, maar bij gebrek aan een dumpplek moesten we wel ;-).
Al met al is alles nu sinds november 2-3 keer omgespit, heeft t middenstuk nu genoeg compost gehad én is alles aangeharkt zodat alle vocht die in de grond zit beter kan verdampen. De grond is nu zo goed als zaai klaar en dat hebben we in effectief 6 weekenden voor elkaar gekregen. Ik vind dat we best trots op ons zelf mogen zijn ;-)
Voor en na, zaterdag


Voor en na tussen november en maart...

4 opmerkingen:

 1. Trots mogen jullie zeker zijn! Ik liep vorige week langs, jullie waren druk bezig en het resultaat was goed te zien!
  Heb je je braam helemaal weggehaald of alleen gesnoeid?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De braam is helemaal weg en er komt een doornloze voor terug (wel zo veilig voor de kids)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moet je die braam nog kopen? Ik heb er twee in mijn tuin, waarvan je de kleinste zo mag uitgraven! Het is hemelsbreed maar pakweg 20 meter verplaatsen... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo! hard gewerkt, dat ziet er prima uit!
  Groetjes Annemiek www://fruittuin.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen