vrijdag 12 februari 2016

Nieuwe ronde, nieuwe kansen...

En toen was het alweer 2016. Niet alleen voor de tuin een nieuw jaar met nieuwe kansen, ook voor deze blog ;)

Omdat ik graag foto's toe wil voegen, en ik deze vooral op mijn telefoon heb staan, is bloggen niet altijd even handig. Mooi kont excuus natuurlijk, dus ik ga proberen dit jaar de blog iets beter bij te houden.

Eerst 2015: hoe is deze uiteindelijk verlopen?
Nou euh... enorm goed! Wij zijn verbaasd hoeveel oogst we hebben gehad; zoveel dat niet alleen wij als groep er goed van konden eten, maar we hebben ook veel uitgedeeld. Van mijn schoonouders weet ik in ieder geval dat zij hebben genoten van de groenten :)

In juni was de tuin ineens ontploft
En in juli nog meer.

Uien te drogen hangen, ziet er ook nog eens leuk uit :P We hebben ook wel wat geleerd:
* Kolen worden heel erg groot als ze met rust worden gelaten. Veel groter dan in de winkel.
* Pompoen is niet dood, ook al denk je van wel. Pompoen groeit ook heel snel. Pompoen groeit alle kanten op. Pompoen moet geleid worden.
* Bonen blijven maar komen, ook al denk je dat de plant nu toch wel echt op is.
* Paprika- en peperplanten lijken op elkaar als ze klein zijn
* Peulen en bonen kunnen niet tegen azijn van de buren
* Als het goed weer is en je komt doordeweeks niet, dan is je tuin ontploft.
* Heermoes is en blijft k*t.
* Wortels moet je inderdaad niet in vruchtbare grond zetten, dan worden ze raar.

Veel dingen dus waar we dit jaar alleen maar ons voordeel mee kunnen doen.
Verder was het vooral heerlijk op de tuin; lekker werken (de hoeveelheid onkruid die we hebben gehad viel uiteindelijk toch best mee!), heerlijk van gegeten zoals ik al zei. Het lekkerste moment vond ik altijd als we er 's ochtends waren, er nog bijna niemand was en om dan in een ochtendzonnetje even rustig te zitten en van een kopje koffie te genieten. Ik kan het iedereen aanraden om op deze manier helemaal zen te worden.

Vanaf september zijn we langzamerhand begonnen met de tuin leeghalen: eerst het zomerspul zoals tomaten wat, door de aanhoudende regen, was gaan rotten. En zo hebben we langzamerhand de tuin weer leeggehaald tot we uiteindelijk nog wat kolen en de boerenkool hadden staan.

De bonen eruit!


We hebben bewust weinig laten staan, omdat we het dit jaar toch wel anders aan willen pakken. In eerste instantie meer in rijen in plaats van vakken, maar ook daar zijn we alweer van terug gekomen. Daarover later meer, eerst de plannen goed uitwerken ;)

In november hebben we het voorste deel nog goed bemest, en daarmee was 2015 voorbij. Nu ligt het dus alweer even braak en is het een grote modderpoel dankzij de regenachtige winter.  Wel hebben we nu een plastic kas aangeschaft waarin we kunnen staan. Ik had het er in mijn vorige blog al over dat dat wellicht ging gebeuren en nu hebben we definitief besloten dat te doen.

De kas, verankerd vanwege de storm die eraan kwam ;)
Daar is nu ook al wat in geplant: de eerste grond bedekkers (deel van ons nieuwe plan) staan er in! In onze vensterbank zijn we ook al begonnen met de eerste kweek; hopelijk is het snel beter weer zodat de grond droger is, en deze in de kas in de grond kunnen. Kunnen we weer verder gaan kweken in de vensterbank ;)

Nou, dat was het weer voor deze keer. Ik beloof dat ik snel kom vertellen wat ons nieuwe plan gaat zijn ;)
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten